Ik heb zonnepanelen. Gaat dit geld kosten in plaats van opleveren?

Sinds kort mogen energieleveranciers kosten in rekening brengen voor het terugleveren van stroom als u zonnepanelen heeft. Daarnaast zijn er plannen om de salderingsregeling af te schaffen. Dit kan betekenen dat het voordeel op uw energierekening kleiner wordt. Hieronder leest u wat dit voor u betekent.

De salderingsregeling wordt langzaam afgebouwd

De salderingsregeling houdt in dat u de stroom die u zelf opwekt, kunt verrekenen met de stroom die u verbruikt. Dit zorgt ervoor dat u minder betaalt voor uw energie. De overheid heeft besloten om deze regeling vanaf 2023 stapsgewijs af te bouwen. Elk jaar kunt u daardoor minder salderen, wat betekent dat u minder bespaart. De verwachting is dat de regeling op 1 januari 2027 volledig stopt. Wanneer dat gebeurt, mogen energieleveranciers geen terugleverkosten meer vragen.

Veel energieleveranciers rekenen nu terugleverkosten

Helaas heeft Woonstichting Hulst hier geen invloed op. Terugleverkosten zijn kosten die energieleveranciers in rekening brengen voor het terugleveren van overtollige energie aan het net. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer er op zonnige dagen meer stroom wordt opgewekt dan er nodig is in Nederland. Energieleveranciers moeten dan extra kosten maken om vraag en aanbod in balans te brengen. Deze terugleverkosten dekken onder andere administratieve kosten en netbeheerkosten. Let goed op bij het afsluiten van een nieuw energiecontract, want de hoogte van deze kosten verschilt per energieleverancier.

Zonnepanelen blijven voordelig, ook zonder saldering

Ook als de salderingsregeling over een paar jaar stopt, blijven zonnepanelen voordelig. Hoewel u de opgewekte stroom dan niet meer kunt verrekenen, hoeft u voor de stroom die uw zonnepanelen opwekken nog steeds niet te betalen. Daarnaast ontvangt u een kleine vergoeding voor de stroom die u teruglevert aan het net. Het financiële voordeel op uw energierekening wordt iets kleiner, maar uw energielasten blijven nog steeds lager dan in een woning zonder zonnepanelen.

Zonnepanelen blijven rendabel

Omdat u niets heeft hoeven betalen voor de installatie van de zonnepanelen, blijven ze een voordelige investering. Hoewel het voordeel op uw energierekening mogelijk iets afneemt, zal uw energierekening nog steeds lager zijn dan zonder zonnepanelen.

Tip: Bespaar geld door overdag energie te gebruiken

Op zonnige dagen wekken uw zonnepanelen vaak meer stroom op dan u verbruikt. Het overschot levert u terug aan het net. Op bewolkte dagen en 's nachts verbruikt u meestal meer stroom dan uw zonnepanelen opwekken, waardoor u stroom van het net afneemt. Om optimaal gebruik te maken van uw zonnepanelen, is het verstandig om huishoudelijke apparaten zoals de wasmachine, droger en vaatwasser overdag te gebruiken, wanneer de zon schijnt. Dit geldt ook voor het opladen van mobiele telefoons, tablets en elektrische voertuigen. Zo maakt u direct gebruik van de energie die uw zonnepanelen leveren. Verder kunt u energie besparen door energiezuinige apparaten te gebruiken en uw woning goed te isoleren.

Schakel uw zonnepanelen niet zelf uit!

Het is belangrijk om uw zonnepanelen nooit zelf uit te schakelen, omdat dit schade kan veroorzaken. Heeft u vragen of twijfels? Neem dan contact op met Woonstichting Hulst.

Terug