Woonstichting Hulst waarschuwt huurders uit voorzorg over datalek bij leverancier

Op vrijdag 24 maart ontving Woonstichting Hulst bericht van marktonderszoekbureau USP Marketing Consultancy, waarmee Woonstichting Hulst samenwerkt, dat persoonsgegevens van huurders mogelijk betrokken waren bij een datalek. Dit is gebeurd bij een leverancier van USP Marketing Consultancy. Op 28 maart werd dat bericht aan het eind van de middag bevestigd. Het gaat om huurders die zijn uitgenodigd voor een tevredenheidsonderzoek. Het kan gaan om namen, adressen, e-mailadressen en telefoonnummers. Het gaat niet om bankgegevens of wachtwoorden.

Tot op heden heeft USP ons geen duidelijkheid kunnen verstrekken of de gegevens daadwerkelijk gelekt zijn. Uit voorzorg waarschuwt Woonstichting Hulst vandaag ongeveer 1.400 huurders, waarbij wordt gevraagd waakzaam te zijn voor nepbrieven, phishingberichten of telefoontjes van oplichters.

Woonstichting Hulst heeft USP Marketing Consultancy direct opdracht gegeven om uit te zoeken hoe dit heeft kunnen gebeuren. Ook zijn er door USP Marketing Consultancy direct maatregelen getroffen om het datalek te dichten en herhaling te voorkomen. Woonstichting Hulst heeft direct melding gemaakt bij de Autoriteit Persoonsgegevens.

Waarschuwing voor nepbrieven en phishing

Huurders wordt gevraagd de komende tijd extra waakzaam te zijn voor nepbrieven, phishing-berichten (zoals e-mails, sms’jes of WhatsAppberichten) of telefoontjes die afkomstig lijken te zijn van bekenden of bedrijven. Het doel is meestal om meer gegevens van mensen buit te maken of om betalingen te laten uitvoeren. Doordat er persoonlijke informatie wordt gebruikt, komt zo’n brief, phishingbericht of telefoontje geloofwaardiger over.

Woonstichting Hulst zal u nooit per WhatsApp of sms vragen een betaling te doen!

Het is voor huurders ook belangrijk te weten dat mails afkomstig van Woonstichting Hulst altijd eindigen op @wshulst.nl. Woonstichting Hulst vraagt nooit om pincodes of wachtwoorden. Ook zet Woonstichting Hulst geen links in e-mails die niet naar de eigen omgeving (eindigend op wshulst.nl) gaan.

Meer weten over phishing, privacy en veilig internetten? Kijk op deze speciale website van de overheid: www.veiliginternetten.nl.

Tips over hoe u kunt voorkomen dat er mogelijk misbruik wordt gemaakt van uw gegevens kunt u hier vinden.

Neem bij twijfel contact op met Woonstichting Hulst.

USP Marketing Consultancy heeft hier vandaag ook een bericht over naar buiten gebracht. Zie hier het bericht.

 

Terug